Over Janny Hofman


Foto Janny: Menno Herstel

Janny volgde ooit een lerarenopleiding in de vakken Nederlands en Textiele Werkvormen, maar bleef zo gegrepen door beweging, dans en theater dat zij naar de Mime-opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool ging. In 1987 haalde zij haar diploma als mime-docent, en specialiseerde zich vervolgens in West-Afrikaanse dans (v.a.1988) en Argentijnse tango (v.a. 1993). Tijdens vele studiereizen naar West-Afrika (o.a. met studiebeurzen van het Ministerie en het O & A fonds kv) verdiepte zij zich verder in de West-Afrikaanse dans en percussie.
Als mime-speelster en danseres trad zij op in verschillende theatervoorstellingen - o.a. De Nederlands Opera en Mimestudio Haarlem - en speelde zij bij De Efteling en animatiegroep Vitrine.

Sinds 1991 is zij als docente mime en docente West-Afrikaanse dans o.a. verbonden aan H’art (voorheen Kreater), centrum voor kunsteducatie in Haarlem. Daarnaast verzorgt zij lessen en projecten op basisscholen, workshops in het voortgezet onderwijs (bijv. voor CKV) en op beroepsopleidingen (o.a. Hogeschool van Utrecht). Zij werkt voor o.a. CultuurBrigade (voorheen ‘t Platform) in Heemskerk, de KunstCompagnie in Hoorn en Pier-K in Hoofddorp (instellingen voor kunsteducatie), Collage in Almere, Hart in Haarlem en jeugdtheaterscholen. Tevens werkt zij sinds 1999 als theaterdocente bij het scholenproject van Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam, en sinds 1994 als dans- en mimedocente bij theatercamping Charme in Frankrijk, waar zij ook korte choreografieën maakt.